Swietelsky AG #buildingeverbetter #buildingeverbetter

Geschiedenis

Swietelsky Rail Benelux is onderdeel van Swietelsky AG, een Oostenrijks familiebedrijf dat sinds 1936 actief is in spoorwegvernieuwing, civiele bouw en wegenbouw. Tegenwoordig heeft Swietelsky vestigingen en dochterondernemingen in 19 landen, waaronder sinds 2011 Swietelsky Rail Benelux. Vanaf 1980 nam Swietelsky AG diverse spoorbedrijven over. Na deze overnames ontwikkelde het concern in samenwerking met fabrikant Plasser en Theurer nieuwe hightech machines voor de spoorbouw. De hoofdvestiging van Swietelsky Rail Benelux is in Oisterwijk, nabij Tilburg. Inmiddels hebben we ook nevenvestigingen in Zwolle en Mechelen (B).

Swietelsky Rail Benelux is sinds de start actief in Nederland als spooraannemer. Van een bedrijf dat begon met een focus op bovenbouwvernieuwing, groeiden we uit tot een allround spooraannemer in de Benelux met erkenningen op het gebied van bovenbouwvernieuwing, bovenleiding, energievoorziening, treinbeveiliging en kabels & leidingen. Sinds 2020 breiden we onze activiteiten uit richting nieuwe markten, zoals LightRail. Zo was in 2023 de officiele opening van Metro aan Zee, een groot LightRail-project in Hoek van Holland. Hier heeft Swietelsky in samenwerking met Boskalis een metrolijn heeft aangelegd tot op het strand. Verder heeft Swietelsky alle erkenningen op het gebied van kabels & leidingen, waardoor wij onze blik op een andere nieuwe markt kunnen richten: energievernieuwing.

Ook in België en Luxemburg vergroten wij onze aanwezigheid. Waar spoorbeheerder Infrabel vroeger alle spoorvernieuwingen zelf deed, zetten zij onze efficiënte machines steeds vaker in om spoor snel, makkelijk en met minder oponthoud te vernieuwen. In Luxemburg introduceren wij innovatieve oplossingen om spoorvernieuwing eenvoudiger, accurater en met minder nawerk te laten verlopen.