Swietelsky Rail Benelux onderscheidt zich al jaren van andere spoorbouwbedrijven door de innovatieve manier van werken. In de voetsporen van het Oostenrijkse moederbedrijf focust de Benelux-tak zich steeds meer op duurzaamheid en energieprojecten. Maar wel op de Swietelsky-manier, aldus CEO Niek Lentink. “We willen niet zozeer groeien in omzet, wel qua diversiteit. Dat maakt ons namelijk ook aantrekkelijker voor technisch personeel.”
Onze volgende stap: expertise inzetten voor de energietransitie
“We zijn hier beslist niet de eerste in”, begint Niek. “Het is een logische stap voor ons bedrijf op dit moment.” Hij doelt daarmee op de eerste projecten die Swietelsky Rail Benelux uitvoert buiten het spoor. “Het spoor is natuurlijk al een heel duurzame vorm van mobiliteit, met een grote elektrische infrastructuur. Wij hebben de kennis en mensen in huis om die expertise ook buiten het spoor in te zetten en zo bij te dragen aan de energietransitie en de opkomst van nieuwe energieoplossingen. En dat is precies wat we nu doen. Maar dus wel op onze eigen manier.”
Stapsgewijze groei naar duurzame mobiliteit
Hij ziet daarin veel overeenkomsten met de komst van Swietelsky naar de Benelux zo’n vijftien jaar geleden. “We begonnen toen als spooraannemer in een klein deel van de markt. Vervolgens kregen we steeds meer erkenningen en zijn we uitgegroeid tot allround aannemer in de spoorzone. Met mooie projecten als de Maaslijn, Maasvlakte en Heerlen-Landgraaf in ons portfolio. Daarmee begeven we ons, naast onderhoudswerkzaamheden, op de markt van spoorvernieuwing en realisatie. De volgende, eigenlijk logische stap, is dat we toegroeien naar allround aannemer in duurzame mobiliteit. Daarbij past het ons om eerst te focussen op de nicheprojecten in de energiemarkt. Projecten die bij ons passen en die we op dit moment kunnen behappen.” Dat leidde al tot de eerste successen.
“We kunnen dit soort werk door heel Europa uitvoeren”
Eerste projecten buiten het spoor: batterijopslag als voorbeeld
“E-contracten zijn vaak groot en daar hebben we gewoon niet de mankracht voor. Tegelijk hebben we wel de kennis en kunde vanuit TEV, Tractie Energievoorziening, en treinbeveiliging. Simpel gezegd: als we een onderstation voor ProRail kunnen bouwen en in bedrijf stellen, kunnen we vergelijkbare projecten ook buiten het spoor uitvoeren.” Een van de eerste projecten was het plaatsen van een batterij voor een datacentrum bij Schiphol, een voorbeeld van hoe wij bijdragen aan batterijopslag voor de energietransitie. “We richten ons bij dat soort projecten op grote, zowel mobiele als stationaire, accu’s. De kleinste accu, ter grootte van een zeecontainer, kan 1 MWh opslaan. Wij plaatsen ze tot 5 MWh. In deze tijd van netcongestie helpen deze technische oplossingen om het energienetwerk te balanceren. Wij ontzorgen een batterijleverancier daarbij van a tot z: we plaatsen de batterij, sluiten hem aan en stellen hem in bedrijf.”
Slimme netaansluitingen: oplossingen voor netcongestie
Maar ook bij het grondwerk ontzorgt Swietelsky de opdrachtgever volledig. “Ons zusterbedrijf Hamer Infra maakt de ondergrond bouwrijp, stort de fundering en verzorgt alles: van hekwerk, lichtmasten tot camerasystemen.” Bijkomend voordeel voor onze monteurs is dat de werkzaamheden voornamelijk overdag en doordeweeks zijn. “Een voordeel voor de opdrachtgever is dat wij een internationaal bedrijf zijn. We kunnen dit soort projecten dus door heel Europa uitvoeren. We maken daarbij uiteraard gebruik van de kennis van ons moederbedrijf, dat bijvoorbeeld in Tirol voor het Kühtai 2-project een waterkrachtcentrale bouwt met pompaccumulatie van 260 MW.” Als volgende stap ziet Niek dat Swietelsky de storings- en onderhoudsvoorzieningen voor deze opdrachtgevers uitvoert. “Zo zoeken we constant naar slimme verbanden.”
“Zoek je als techneut een keer iets anders, sla ons dan zeker niet over!”
Samenwerken aan duurzame energie in stedelijke gebieden
Datzelfde doet Swietelsky bij andere projecten die op stapel staan. “We werken bijvoorbeeld aan slimme oplossingen voor netbeheerders die bijdragen aan stabiele energievoorzieningen in tijden van netcongestie. Tegelijk zien we dat de gemeentelijke markt worstelt met de opgave van de energietransitie. Vooral in de grote steden is veel vraag en geen ruimte. Ook hier zetten we onze kennis vanuit de Europese markt in en zoeken we naar innovatieve ideeën voor transformatorruimtes.” Niek ziet die verkenning als een wisselwerking. “We hebben iets te brengen, maar zeker iets te halen. Het gaat ons er niet om de markt te veroveren. We willen helpen bij de energietransitie. Opdrachtgevers en potentiële medewerkers denken daarbij alleen nog niet snel aan Swietelsky. Terwijl het voor mij bijna organisch voelt om elkaar op te zoeken.” Het nieuwe werk verbreedt niet alleen de horizon van Swietelsky; het maakt het bedrijf ook aantrekkelijker voor technici die willen bijdragen aan de energietransitie en nieuwe energieoplossingen.
Werken aan duurzame techniek: meer mogelijkheden voor techneuten
“We hopen met het uitbreiden van onze activiteiten aantrekkelijk te worden voor een bredere groep. Er is schaarste op de markt: niet alleen qua energie, maar ook aan personeel.” De laatste jaren weten al steeds meer mensen de weg naar Swietelsky te vinden. “Onze eerste dertig medewerkers kwamen allemaal uit het spoor. Toen we de honderd aantikten, zaten daar al wat mensen zonder spoorervaring bij. Nu we richting de tweehonderd gaan, komen de collega’s uit alle sectoren. Dus ik zeg: zoek je als techneut een keer iets anders, sla ons dan zeker niet over!” Hij ziet daarin een mooie kruisbestuiving. “Ik versimpel het nu iets, maar grofweg: als je weet hoe je een laadpaal bij een benzinestation installeert, begrijp je ook hoe dat werkt voor een onderstation. De komende jaren kun je bij ons op veel fronten los. Het spoor is qua techniek een lappendeken van systemen dat de komende jaren wordt vervangen door ERTMS; de nieuwe Europese standaard voor treinbeveiliging. Dat valt in die zin mooi samen met de energietransitie. Daarnaast verandert ons machinepark steeds meer richting elektrisch. Kortom: het spoor is booming.”
Onze route naar duurzame mobiliteitsoplossingen
Dit is wat Niek betreft daarom absoluut niet het eindstation. “Het is een mooie route die we afleggen. Met dezelfde startupmentaliteit als we in Nederland op het spoor zijn begonnen, gaan we ook hiermee door. We weten waar we goed in zijn én wat we nog nodig hebben om partner te zijn in duurzame mobiliteitsoplossingen.”
Wil jij bijdragen aan de energietransitie met jouw technische kennis?
Bij Swietelsky Rail Benelux werken we aan de duurzame mobiliteit van morgen. Van batterijopslagprojecten tot slimme energieoplossingen: wij zoeken technici die verder durven kijken dan hun specialisatie. Ben jij klaar om impact te maken in een dynamisch, internationaal team? Bekijk dan onze vacatures en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan de toekomst van duurzame infrastructuur.