Swietelsky AG #buildingeverbetter #buildingeverbetter
Terug

Metro aan Zee: bijna klaar voor de eerste reizigers

20.06.2022

Onlangs reed de eerste testmetro het nieuwe station Hoek van Holland Strand binnen. Het project Metro aan Zee is daarmee de laatste fase ingegaan. De komende weken wordt er nog volop getest tussen de stations Haven en Strand. Daarna voeren we de laatste werkzaamheden aan de stations uit. De volgende halte: reizigers verwelkomen.

In de combinatie ABS aan Zee werkt Swietelsky Rail Benelux samen met Boskalis Nederland aan de spoorverlenging van de Hoekse Lijn, inclusief stations en kunstwerken. Als je in De Hoek bent, kun je het nieuwe tracé niet meer missen. De tunneldelen liggen verdekt opgesteld onder het duinzand en de kruisingen Strandboulevard en Strandweg zijn aangelegd. De sporen liggen en de bovenleiding hangt. Aan de zeekant prijkt metrostation Strand. Binnenkort kunnen de eerste reizigers met de metro naar het strand.

Station aan het strand

De afgelopen periode bouwden we samen met Boskalis het metrostation Hoek van Holland Haven af en legden we de spoorbaan aan van Haven tot en met station Strand, inclusief vier overwegen. Ook realiseerden we de open bak en tunnel tussen de Strandweg en de Strandboulevard. Tot slot legden we de op betonfundering verhoogde spoorbaan aan, tussen de Strandboulevard en het strand. Ook het nieuwe metrostation Hoek van Holland Strand is bijna klaar om de eerste reizigers te ontvangen.

Wat nu rest is de voorbereiding om Metro aan Zee te koppelen aan de bestaande metrolijn B. In de zomer van 2022 stappen de eerste reizigers uit bij het nieuwe metrostation Hoek van Holland Strand.

Over Metro aan Zee

In het project Metro aan Zee verlengen we – in de combinatie Boskalis Swietelsky – de Hoekse Lijn tot op het strand van Hoek van Holland. We doen dat in opdracht van de metropoolregio Rotterdam - Den Haag (MRDH, RET en de gemeente Rotterdam) en met steun van de provincie. Het project omvat onder meer het realiseren van de spoorverlenging van de Hoekse Lijn vanaf station Hoek van Holland Haven naar Hoek van Holland Strand, inclusief de bijbehorende stations en kunstwerken. De metrolijn tot aan zee moet het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren, de bereikbaarheid van de regio verbeteren en het toerisme een impuls geven. Vanaf de zomer van 2022 kunnen reizigers er gebruik van maken.