Swietelsky AG #buildingeverbetter #buildingeverbetter
Terug

Bouwvrouw Renate aan het woord op Internationale Vrouwendag

08.03.2024

Het is vandaag - vrijdag 8 maart - internationale vrouwendag. Een mooi moment om de vrouwelijke toppers van Swietelsky in het zonnetje te zetten. Projectorganisator Renate (24) is er één van. Hoe vindt zij het om als (jonge) vrouw in de spoorbouw te werken?

Renate volgde de opleiding Civiele Techniek bij Avans Hogeschool. Na stages bij verschillende aannemers en ingenieursbureaus koos ze in 2022 bewust voor Swietelsky. “Ik merkte tijdens mijn kennismakingsgesprek gelijk de openheid en behulpzaamheid. Er is een open cultuur; je kunt bij iedereen terecht met vragen.” Haar baan als projectorganisator is heel breed. “Ik houd me bezig met calculaties, maar ook met plannen en structuur creëren. Er is ruimte voor mijn ideeën en dat geeft een goed gevoel”, vertelt ze trots.

Erbij horen

Renate is onderdeel van het internationale team binnen Swietelsky. “Ik vind het mooi om verschillende culturen te leren kennen. En echt een teamgevoel te creëren. Zeker in het buitenland ben je op je teamleden aangewezen. Ik vind het dan supervet om samen dingen op te lossen.” Het afgelopen jaar werkte ze onder andere mee aan de hogesnelheidslijn Kassel-Fulda. “Een heel gaaf project!” Alhoewel ze daar ook voor het eerst merkte dat ze een jonge vrouw in de bouw is. “In Duitsland werken nog weinig vrouwen in deze sector; collega’s zijn het dus minder gewend. Op zich wel begrijpelijk. En gelukkig: hoe vaker ik op het project kwam, hoe meer ik erbij hoorde.”

Niet te serieus nemen

Dat ze nu ‘bouwvrouw’ is, voelt ergens wat onwennig. “Ik zie mezelf gewoon als collega. Je kunt met deze speciale aandacht ook verdeeldheid creëren. Of de plank misslaan, zoals met een roze bouwhelm.” Tegelijk vindt Renate het goed om te belichten dat vrouwen ook in deze sector werken. En dat dat nodig blijkt, merkte ze onlangs op een bedrijvendag. “Ik stond op mijn oude school en merkte dat studenten er automatisch vanuit gingen dat ik niet in de bouw zat. Ik wil jonge meiden daarom enthousiasmeren wél voor deze branche te kiezen. En ja, soms hoor je een opmerking of ‘foute’ grap. Ik vind dat niet per se een probleem. Je moet het niet te serieus nemen. Ik voel me bij Swietelsky in elk geval helemaal op mijn gemak.”

Doen wat je leuk vindt

Het komende jaar is Renate veel in Luxemburg te vinden. “Ik voel me echt onderdeel van het team; een mooie combi van jonge collega’s en oudere ervaren mensen.” Jonge meiden raadt ze aan om vooral veel naar buiten te gaan en mee te werken. “Zet jezelf niet apart, omdat je vrouw bent. Maar doe vooral wat je leuk vindt!”