Swietelsky AG #buildingeverbetter #buildingeverbetter
Terug

Werkzaamheden Utrecht-Geldermalsen afgerond, treinen rijden weer

04.05.2022

Afgelopen week voerden we tijdens een buitendienststelling van zes dagen diverse werkzaamheden uit aan het spoor tussen Culemborg en Geldermalsen. Ter voorbereiding op de drieweekse buitendienststelling die in de zomervakantie plaatsvindt vervingen we 81 bovenleidingsportalen en 9.000 meter bovenleiding. Ook namen we diverse nieuwe kabels en leidingen in gebruik en verwijderden we de 160 betonnen funderingen van de oude bovenleidingsportalen. De Melkbrug in Culemborg werd voorzien van nieuwe brugliggers en ijzerwerk, de oude waren aan het eind van de levensduur. Rond de brug vervingen we ballast en brachten we alvast de nieuwe stabilisatielaag aan. Met de RU800, een speciale werktrein van Swietelsky, vervingen we 2.500 dwarsliggers vanaf station Culemborg en reinigden we 700 meter ballast. Vanaf vanmorgen vroeg rijden de treinen tussen Utrecht en Geldermalsen weer volgens dienstregeling.

 

Nieuwe stabilisatielaag

Komende zomer is het spoor opnieuw buitendienst, ditmaal voor drie weken (14 juli-6 augustus). In deze periode graven we met een speciale werktrein, de PM1000, alle oude ballast en een grondlaag weg en brengen we een nieuwe stabilisatielaag aan onder het gehele spoor. Na het aanbrengen van een nieuwe laag ballast, vernieuwen we met een ombouwtrein de 12.500 dwarsliggers onder het hele traject tussen Culemborg en Tricht. Daarnaast brengen we drainagematten aan in de spoorbaan en leggen we nieuwe schouwpaden langs het spoor aan.

 

Houten-Culemborg

Aan de andere kant van station Culemborg, tussen de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lekbrug, vonden in dezelfde buitendienststelling ook werkzaamheden plaats. Ook hier was de RU800 actief: in totaal verving de werktrein 7.865 dwarsliggers en 1.912 meter spoorstaaf over een lengte van bijna vijf kilometer, met als doel de ligging van de sporen te verbeteren. De Harmelenoverweg in Schalkwijk is terug op hoogte gebracht en voorzien van nieuwe spoorstaven. Ook vernieuwden we op diverse plaatsen is het beveiligingsmateriaal en corrigeerden we de bestaande bovenleiding op verschillende plaatsen.